Forssan museo pukee kangaskaupungin kuoseihin

Forssan sydämessä Kehräämön alue punatiilisine rakennuksineen sykkii kulttuuria ja muistoja menneestä ajasta. Sen syleilyssä sijaitsee myös kaupungin vanhin kivitalo, jossa Forssan museo näyttelyineen esittelee kangaskaupungin vaiheita.

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki on raikas ja rakastettu tapa tutustua tehdaskylän tarinaan 1800-luvulta tähän päivään. Lapsiystävälliseen näyttelyyn kelpaa tutustua koko perheen voimin, sillä polvenkorkuisille museovieraille on luotu oma näyttelykierroksensa. 

Kirjavan kankaan kaupunki -perusnäyttely kertoo monipuolisesti tehdaskylän tarinaa. Kuva: Tanja Härmä

Perusnäyttelyn lisäksi ensimmäisen kerroksen Aulagalleriassa nähdään reilu kymmenkunta vaihtuvaa taidenäyttelyä vuodessa.

Forssasta kuosien kaupunki

Forssan museon villinä visiona on luoda Forssasta kuosien kaupunki; taianomainen paikka, jossa kulkija löytää Forssan kuuluja kangaskuoseja mitä yllättävimmistä kohteista. Kulissien takaa tuodaan esiin Forssan pitkäaikainen tekstiiliperintö – olihan Forssa koko Suomen ensimmäinen paikkakunta, jossa puuvillakangasta ryhdyttiin painamaan vuonna 1861. Ainoana se myös pysyi yli 60 vuoden ajan.

Forssalaisia kuoseja on esillä näyttelyssä runsaasti. Kuva: Tanja Härmä

– Haluamme luoda forssalaisille ja kaupungissa vieraileville matkailijoille museon tekstiilinäytteiden kokoelmaan pohjautuvan visuaalisen ilotulituksen, joka ilmentää Suomen ensimmäisen kangaskaupungin värikästä historiaa, kertoo museonjohtaja Kati Kivimäki.

Museovieraissa kuosit tuovat usein mieleen muistoja. Kuva: Tanja Härmä

Ajatuksena on kätkeä kangaskuoseja ja niiden luojia esittelyineen ympäri katukuvaa lopputuloksena Finlaysonin ja sitä edeltäneen Forssa-yhtiön tarinaa juhlistava, koko kaupungin laajuinen museo, joka ei ole sidottuna tiettyyn aikaan tai paikkaan.

Tehtaalaiselämää 1900-luvulta

Kehräämön nähtävyyksiin tutustuessa kannattaa piipahtaa myös Forssan luontomuseossa, joka esittelee lounaishämäläistä luontoa ja luonnonsuojelutyötä. Kesätapahtumien aikaan ja tilauksesta avoinna oleva Ronttismäen tehtaalaismuseo puolestaan on idyllinen kesäkohde Forssan kirkon läheisyydessä Kalliomäen 2. linjalla.

– Ronttismäen tehtaalaismuseon rakennukset kuvaavat tehtaan työntekijöiden elämää 1900-luvun alusta 60-luvulle. Yli 40 vuoden ajan museona palvellut kokonaisuus on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan tähän päivään asti, Kivimäki täydentää.

Museopihassa järjestetään kesäisin monenlaisia tapahtumia. Kuva: Tanja Härmä

Avarassa museopihassa järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia aina joogasta yhteislaulutapahtumiin ja lastenpäiviin.

www.forssanmuseo.fi

Teksti: Saana Jaakkola Kuvat: Tanja Härmä

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment