Forssan juuret elävät vahvasti tekstiiliteollisuudessa. Vuonna 1847 ruotsalaissyntyinen Axel Wahren rakennutti Loimijoen rantaan puuvillakehräämön ja kutomon, missä puuvillakangasta – forssalaisittain pumpulstyykiä – ryhdyttiin painamaan ensimmäisenä Suomessa.

Kansallisen kaupunkipuiston rinnalla Forssan kaupunkikuvaa hallitsevat yhä Kehräämön punatiiliset tehdasrakennukset, jotka palvelevat nykyisin kulttuuri- ja matkailukeskittymänä. Kehräämön alueella sijaitsevat muun muassa Forssan museoForssan luontomuseo ja Näyttelytila Vinkkeli.

Kehräämön alueella sijaitseva Forssan museo kertoo teollisuuskaupungin synnystä. Kuva: Forssan kaupunki

Forssa – puistojen kaupunki

Forssan kansallinen kaupunkipuisto kertoo rauhallisen maaseudun muutoksesta teollisuustoimintojen tyyssijaksi tarjoten elämyksellisen ympäristön niin paikallisille kuin matkailijoille.

– Yhdessä matkailuyrittäjien kanssa Forssan kaupunki on ideoinut kaupunkipuiston ympärille mielenkiintoisen palveluvalikoiman. PuistojäätelöHerrasväen PuistokahvitPuistopiknik sekä ryhmäretkeilijöille tarjottava Puistopiirakka ovat vain muutamia esimerkkejä, kertoo matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl.

Loimijoki virtaa Forssan halki. Kuva: Forssan kaupunki

Forssassa on 110 puistoa, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 303 hehtaaria. Puistoista suurin ja kaunein on Kehräämön vieressä sijaitseva, lumoavien pitsihuviloiden ympäröimä Yhtiönpuisto. Viehättävä vierailukohde on myös kauppatorin laidalta löytyvä Ankkalamminpuisto kauniine istutuksineen.

Vorssalaisia kesäperinteitä

Ähvättömästä murteestaan tunnettu Vorssa poikkeaa erikoisuuksillaan perinteisestä hämäläisestä ruokakulttuurista. Perinneruoka pylsy, jota kutsutaan myös kolmen sormen lihaksi, on naudan sisäelimistä keitettyä suolattua lihahakkelusta. Piapo puolestaan on forssalainen nimitys talkkunalle.

– Piapoa nautitaan erityisesti kesäisin pitkään piimään sekoitettuna, Noromies-Wahl vinkkaa.

Suosittu Ehtootori järjestetään kesätorstaisin Kehräämön alueella. Kuva: Forssan kaupunki

Forssan vehreän kesän täyttävät monipuoliset tapahtumat, jotka alkavat toukokuussa KukkamarkkinoidenForssa Unplugged -ilmaiskonsertin ja Kalamarkkinoiden merkeissä. Kesäkuussa juostaan Forssan Suvi-ilta -maraton, heinäkuussa soi Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaali ja elokuun alussa kajahtaa Forssan Holjat -kaupunkifestivaali. 

Elokuun alussa järjestettävä Pick Nick -tapahtuma kerää Forssaan peräti 30 000 ajoneuvoharrastajaa. Kuva: Forssan kaupunki

Tapahtumakesän päättää ainutlaatuiset kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit elokuun lopulla.

www.forssanseutu.fi

Teksti: Saana Jaakkola Kuvat: Forssan kaupunki

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment