Saaristosta kajahtaa ilouutisia liikkuvaisten lomien ystäville. Viime vuosina on Paraisilla puuhasteltu uuden pyhiinvaellusreitin parissa, ja Kemiönsaaren kautta kulkevan Rannikkoreitin voi polkea ympyräreittinä – saarihyppely on mahdollista nyt myös Suomessa.

Panostuksia saariston ympärivuotisuuteen

Pohjoismaiden ensimmäinen meriväyliä hyödyntävä pyhiinvaellusreitti Pyhän Olavin merireitti merkittiin vuonna 2018.

Vaeltajia Pyhän Olavin merireitillä. Kuva: Stefan Bremer

Paraisten kaupungin matkailuasiamies Martti Nilsson kertoi, että kansainvälisen hankkeen tavoitteena oli avata pyhiinvaellusreitti Turusta Ahvenanmaan saariston kautta Ruotsin Grisslehamniin. Kalastajakylän pohjoispuolella uusi reitti yhdistyy jo olemassa olevaan, Norjan Trondheimiin asti kulkevaan Pyhän Olavin reittiin. Reitin kokonaispituus on 1 185 kilometriä.

Saariston rengastie on pyöräilijöiden suosima reitti. Kuva: Paraisten kaupunki

– Rengasreiteillä pyöräilijöiden määrä on kasvanut hurjasti, mutta myös vaeltajia näkyy yhä enemmän. Pyhiinvaellusreitti vie patikoijat pääteiltä pienemmille metsäteille ja historiallisesti merkittäville kohteille, kuten Kökarin luostarin raunioille, saariston kivikirkoille ja tietysti Turun tuomiokirkolle.

Lähiruoka matkailijoiden saataville

Historioitsijoiden mukaan Trondheim on Espanjan Santiago de Compostelaan verrattavissa oleva pyhiinvaelluskohde pohjoisessa. Nimensä reitti on perinyt 1000-luvulla pyhimykseksi julistetulta Norjan kuningas Olavilta. Reitin meriosuuksia voi taittaa ympäri vuoden kulkevilla lautoilla, purjehtien tai meloen. Telttaan ei vaeltajia pakoteta, vaan henkeäsalpaavien saaristomaisemien ohessa patikoijat voivat nauttia lähiruoka- ja aamiaismajoituskohteiden palveluista.

M/s Antonia lähdössä Dalenin satamasta. Kuva: Paraisten kaupunki

Tammiluodon ViinitilanBornemannin Mehustamon ja Nauvossa sijaitsevan Tackorkin marjatilan kaltaisia kohteita halutaan tuoda myös rengasreittejä kulkevien matkailijoiden tietoisuuteen. Majoittumisen lisäksi lähitiloille voi pysähtyä syömään, juomaan, ostoksille ja ihan vaan nautiskelemaan.

Tapahtumakesä jatkuu pitkälle syksyyn

Toukokuun lopussa järjestettävä Skäri Open käynnistää Paraisten kesän keräämällä paikalliset yritykset ja yhdistykset tuotteineen ja palveluineen vierasvenesatamassa järjestettävään markkinatapahtumaan. Paraisten Urkupäivät soi Paraisten kirkossa kesäkuussa, ja markkinahenkiset Olavinpäivät järjestetään tuttuun tapaan Nauvossa Unikeonpäivänä heinäkuussa.

Kävelykatumarkkinat Pargas Dagar – Paraisten Päivät pidetään 8.-9.6.2018. Kuva: Paraisten kaupunki

Vaikka Saariston rengastiellä liikenne päättyy elokuun lopussa, jatkuu kesä saaristossa syyskuulle asti. Paikallisten makuelämysten ja kalansavustuksen SM-kisojen huipentamaa Saariston Sadonkorjuujuhlaa vietetään Nauvossa syyskuussa.

www.saaristo.org
www.st-olav.com/fi
www.saaristonrengastie.fi

Rannikkoreitti luo mahtavia mahdollisuuksia pyöräilijälle

Salosta alkava Rannikkoreitti Kemiönsaaren ja Raaseporin kautta Hankoon koki vuonna 2018 erityisesti pyöräilijöiden pitkään odottaman uudistuksen. Hangosta Bengtskärin majakalle kulkevan reittiliikenteen aikataulut mahdollistavat nyt matkan jatkamisen eteenpäin Kemiönsaaren Kasnäsiin. Merimatkat mukaan lukien reitille kertyy mittaa noin 200 kilometriä, joista teiden osuus on hieman yli 150 kilometriä.

Bengtskär on Pohjoismaiden korkein majakka. Kuva: Visit Finland

Aikaa Bengtskäriin jää viisi tuntia, ja halutessaan Rannikkoreitiltä voi poiketa Kasnäsin kautta vielä saman illan aikana Örön linnakesaarelle. Hangosta voi myös matkata suoraan Kasnäsiin tai Öröhön poikkeamatta Bengtskärin kautta. Öröstä on mahdollista jatkaa länteen Paraisten Korpoströmiin. Paraisilta puolestaan voi edetä Ahvenanmaalle tai vaikkapa Ruotsiin asti ilman, että tarvitsisi mennä suuriin kaupunkeihin.

Örön linnakesaari. Kuva: Kemiönsaaren kunta

– Saarihyppely on vihdoin mahdollista myös Suomessa, intoilee Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner.

– Enää ei matkailusaarille tarvitse ostaa yhden kohteen meno-paluulippua, vaan polkupyörän voi ottaa mukaan laivaan ja jatkaa uusia seikkailuja kohti.

Kulttuurikohteita ja vaihtelevaa saaristoluontoa

Rannikkoreitin varrelle jää kerrassaan valloittavia maisemia niin sisä- kuin ulkosaaristossa. Saaristomeren ja Teijon kansallispuistojen lisäksi reitti kulkee KirjakkalanTeijonMathildedalin ja Taalintehtaan ruukkikylien kautta.

– Tilamyymälät, majatalot ja idylliset Bed & Breakfast -kohteet tekevät pyöräilylomasta luksusta. Päivän päätteeksi majapaikassa voi saunoa, syödä ja jatkaa aamulla matkaa virkeänä hyvin nukutun yön jälkeen, Donner maalailee.

Rosalan Viikinkikeskuksen herkkuja. Kuva: Kemiönsaaren kunta

Rannikkoreitti eroaa Saariston rengastiestä myös sillä, että meriosuuksilla pääsee kunnon risteilylle lyhyiden lossisiirtymien sijaan. Kasnäsistä käsin on helppo vierailla myös Rosalan Viikinkikeskuksessa.

Kemiönsaaressa vilkas tapahtumakesä

Rannikkoreitin kiertäminen kannattaa yhdistää Kemiönsaaren mielenkiintoisiin kesätapahtumiin. Perinteinen Baltic Jazz -festivaali soi Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä heinäkuussa. Kamarimusiikkifestivaali Kemiönsaaren Musiikkijuhlien konsertit soivat myös heinäkuussa.

September Open -tapahtumaa vietetään 8.9.2018. Kuva: Kemiönsaaren kunta

Rosalan viikinkipäiviä vietetään heinäkuun lopulla, ja Taalintehtaalla loppukesän kohokohtia ovat palkittu monitaidefestivaali Festival Norpas sekä kesäkauden päättävä keskiaikainen saaristolaismarkkina September Open.

www.visitkemiönsaari.fi
www.rannikkoreitti.fi

Teksti: Saana Jaakkola

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment