Pohjanmaan sydämessä, valtateiden ja junaratojen risteyskohdassa sijaitsee 15 000 asukkaan Ylivieska. Perinteisesti se on tunnettu kauppakaupunkina. Nykyään moni suuntaa Ylivieskaan myös kulttuuririentojen ja hyvän ruoan perässä. 

Kauppa kuuluu Ylivieskaan kuin voi maitorieskan päälle. Monipuolinen tarjonta ja hyvät kulkuyhteydet ovat tehneet Ylivieskasta paikan, jonne suunnataan ostoksille kauempaakin.

Ylivieskan keskustasta löytyy omaleimaisia erikoisliikkeitä, lähikauppoja ja laaja valikoima palveluja. Kauppakaupungin henkeä luovat välitön tunnelma, henkilökohtainen palvelu ja joukko yrittäjiä, joilta ei puutu luovuutta ja yhdessä tekemisen meininkiä.

Autokaupoille Ylivieskaan? Kuva: Ylivieskan kaupunki

Isompia valikoimia kaipaava suuntaa kulkunsa Savarin alueelle, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Savontien eli valtatie 27:n varrella. Alue on jo vuosikymmeniä tunnettu autokaupan keskuksena, ”Autolaaksona”. Nykyään se on myös monipuolinen kauppakeskusten, erikoistavarakaupan ja suurten markettien keskittymä. 

Torilla tavataan

Ylivieskan ylpeys on 15 vuotta täyttävä Kulttuurikeskus Akustiikka, joka kerää yleisöä myös laajalti muilta paikkakunnilta. Vuonna 2017 talossa kirjattiin jo lähes 80 000 kävijää. Akustiikan lavalla nähdään viikoittain niin valtakunnan eturivin artisteja kuin paikallisia esiintyjiäkin. Näyttelysalissa tarjonta vaihtuu kuukausittain. 

Ylivieskan ylpeys on kulttuurikeskus Akustiikka, jossa vieraili vuonna 2017 lähes 80 000 kävijää. Kuva: Ylivieskan kaupunki

Tapahtumakesän käynnistävät lasten aktiviteettiviikko ja kaupunkifestivaali Sun Pampas. Kauppatorilla iltatorit jatkuvat keskiviikkoiltaisin läpi kesän eri esiintyjien tahdittamina. Raudaskylän Soiva Kesä tuo musiikkiesityksiä eri puolille kaupunkia, ja aitoon kesäteatteritunnelmaan voi virittäytyä Niemelänkylän kesäteatterissa. Tunnelmaa löytyy myös Suvannon perinteikkäältä pesäpallokentältä, jossa naisten ja miesten ykköspesisjoukkueet kohtaavat vastustajiaan kesän mittaan.

Ylivieskan tapahtumakesän käynnistää lasten aktiviteettiviikko. Kuva: Ylivieskan kaupunki

Heinä-elokuun vaihteessa Ylivieskassa vietetään Kotiseutuviikkoa. Sen kruununa on ensimmäistä kertaa vietettävä Pohjalainen ruokatori ja käsityöläistori, jonka pääosissa ovat seutukunnalliset tuottajat, ruokayrittäjät ja käsityöläiset.

Puuhkalan kotiseutumuseon idyllinen pihapiiri. Kuva: Ylivieskan kaupunki

Puuhkalan kotiseutumuseon pihapiiristä ja rakennuksista löytyy entisajan tunnelmaa. Museoalueelle siirretty Simo Pällin ateljee tarjoaa kurkistuksen autenttiseen taiteilijan työhuoneeseen. Kaupungin keskustassa taas sijaitsee nostalginen Helaalan myllyn kesäkahvila. Suojeltu myllyrakennus ja sitä ympäröivä rantapolku ovat pieni keidas keskellä kaupunkia.

Ylivieskan kesän päättävät elokuinen TaideFest sekä Kauppojen yö syyskuun alussa. Silloin kadut täyttyvät ihmisistä, kaupat pitävät ovensa auki puolille öin, ja kaikkialla tuikkivat lyhdyt valaisevat pimenevää iltaa.

Pohjalaista lautasella

Tyhjin vatsoin matkaajan ei tarvitse Ylivieskasta lähteä. Sen takaa paikkakunnan kokoon nähden monipuolinen ravintolatarjonta. Ruokapaikkoja löytyy niin perinteisten kuin eksoottisempienkin makujen ystäville.

Jari Ruonakoski loihtimassa herkkuja ravintola Pikkuvelin keittiössä. Kuva: Ylivieskan kaupunki

Pohjalaisten makujen nimeen vannoo paikkakunnan tunnetuin à la carte -ravintola, Pikkuveli. Viisi vuotta sitten Hotelli Käenpesän yhteyteen avatusta ravintolasta on tullut gourmet-matkailijoiden kohde. Sen yrittäjä ja keittiöpäällikkö Jari Ruonakoski on myös tunnettu lähiruoan puolestapuhuja. 

www.ylivieska.fi/matkailu

Teksti: Hanna Perkkiö Kuvat: Ylivieskan kaupunki

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment