Site logo
Suurpalojen tuhkasta
Kuin feeniks lintu

Suurpalojen tuhkasta

Suurpalojen tuhkasta on erilainen lähestyminen Suomen historiaan. Löydät tämän teeman alta kohteita, jotka ovat ajansaatossa poltettu tai muuten palaneet ja joko ne on rakennettu uudelleen tai tilalle on syntynyt jotain täysin uutta -pala Suomea.

Pääset tutustumaan kulttuuriimme ja historiaamme uudella tavalla ja ennen kaikkea kootusti yhdestä paikasta. 

Lisää kohteita suosikkilistallesi tai katsele niitä alla olevalta karttalta.

Mikäli koet listalta puuttuvan jotain oleellista, ota meihin yhteyttä tai lisää kohde omatoimisesti.

Haluamme luoda aktiivisen kotimaanmatkailun yhteisön, jotta saamme kaikkein piilotetuimmatkin ja tuikituntemattomat kohteet kartalle. Tässä tarvitsemme sinun apuasi ja paikallistuntemustasi.

Käyttövinkit

Lisää omia kohteita, tallenna suosikkeja, kommentoi...

Suurpalojen tuhkasta teema

Otitko hyvän kuvan kohteesta?

Auta meitä ja matkailijoita. Jos sinulla on hyvä laadukas kuva kohteesta ja sen koordinaatit. Ota yhteyttä Facebook tai Instagram sivumme kautta.

Suurpalojen tuhkasta kohteet kartalla

List view

Mielenkiintoisia kohteita

Hamina - selvinnyt kolmesta suurpalosta

Suomenlahden rannalla sijaitseva Haminan kaupunki on täynnä rikasta historiaa ja tarjoaa matkailijoille lukuisia kiinnostavia tarinoita sekä nähtävyyksiä. Haminan historian merkittäviä tapahtumia ovat olleet 1800-luvulla sattuneet kolme suurpaloa, jotka ovat muokanneet kaupungin ulkonäköä ja kulttuuria. Tässä artikkelissa perehdymme näihin dramaattisiin tapahtumiin ja kerromme, miten ne ovat jättäneet jälkensä Haminan kaupunkiin.

Ensimmäinen suurpalo (1821)

Haminan ensimmäinen suurpalo syttyi 18. elokuuta 1821 kauppaneuvos Christian Bruunin talossa, joka sijaitsi Pikkuympyräkadun ja nykyisen Fredrikinkadun kulmauksessa. Tulipalon sytytti palvelustytön huolimattomuus, ja se tuhosi noin 90 % keskikaupungin rakennuksista.

Toinen suurpalo (1840)

Toinen suurpalo pääsi irti 22. toukokuuta 1840, ennen kuin ensimmäisen palon jälkeiset jälleenrakennustyöt olivat ehtineet valmistua. Myös tämän palon syynä oli huolimaton tulenkäsittely. Palovahingot arvioitiin jopa suuremmiksi kuin ensimmäisessä palossa.

Kolmas suurpalo (1887)

Viimeinen suurpalo tapahtui 24. syyskuuta 1887 myöhään illalla, kun tulipalo syttyi Pikkuympyräkadun varrella sijainneen talon tallissa, jonka yläkerrassa oli heinävarasto. Tässä palossa tuhoutui 28 taloa, ja se oli viimeinen suurpalo, joka koetteli Suomen kaupunkeja.

Haminan kolme suurpaloa ovat olleet merkittäviä tapahtumia kaupungin historiassa, ja niiden vaikutukset näkyvät edelleen monin tavoin. Tulipalojen jälkeen kaupunki on joka kerta noussut tuhkastaan uudelleen, ja jälleenrakennustyöt ovat muokanneet sen ainutlaatuista arkkitehtuuria ja ilmettä.

Nykyisin Haminan historiallinen keskusta on erinomainen paikka kokea menneen ajan tunnelmaa ja tutustua kaupungin monivaiheiseen historiaan. Voit vierailla Haminan historiallisessa museossa nähdäksesi palojen jäljiltä löytyneitä esineitä, tai kävellä vanhankaupungin kapeilla kaduilla, joilla voit kuvitella menneiden aikojen asukkaiden elämää palojen jälkeen.

Haminan kolme suurpaloa tarjoavat matkailijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kaupungin historiaan ja ymmärtää sen kulttuuriperintöä. Tulipaloista huolimatta Haminan kaupunki on säilyttänyt viehätyksensä ja kauneutensa, ja se onkin yksi Suomen mielenkiintoisimmista ja historiallisesti rikkaista matkailukohteista.

 

suurpalojen tuhkasta

Muutamia lisää ja selaamalla nuolista löydät loputkin