Site logo

Hämeen vanhimmassa kirkossa riittää kesällä elämää

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on yksi kolmesta Hattulan seurakunnan käytössä olevasta kirkosta. Se on samalla Hämeen vanhin kirkko, joka oli jo keskiajalla kansainvälisesti tunnettu pyhiinvaelluskohde. 

Suomen vanhinta tiiliarkkitehtuuria edustava Hattulan Pyhän Ristin kirkko on rakennettu 1400-luvulla. Tyylillisesti kirkko edustaa täysgotiikkaa. 

Hattulan Madonna.

Kirkossa on nähtävillä poikkeuksellisen paljon historian aarteita. Upeat, 1500-luvulla seccotekniikalla tehdyt kalkkimaalaukset kuuluvat Suomen laajimpiin ja alkuperäisimpiin. Maalaukset kuvaavat Raamatun tapahtumia sekä pyhimyksiä. Kirkossa on myös paljon puuveistoksia, jopa 1300-luvulta.

Matkailijoita kiehtoo ainutlaatuisuus

Kirkko on pääasiallisesti käytössä toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, sillä tiloja ei lämmitetä. Kirkko aukeaa myös matkailijoille vuosittain toukokuussa.

Sisäänpääsy kirkkoon on maksuton, opastetusta kierroksesta peritään pieni maksu. Opastuksen voi tilata etukäteen, mutta sen voi pyytää myös paikan päällä, kirkkoa vastapäätä sijaitsevan vanhan viljamakasiinin alakerrasta. 

Historia ja ainutlaatuisuus vetävät kirkkoon vierailijoita ympäri maailman.

– Viime kaudella kirkossa vieraili noin 4000 ihmistä, joista noin neljännes oli kansainvälisiä matkailijoita, kertoo Hattulan seurakunnan kirkkoherra, Virpi Järvinen.

Kirkkosali

Kesäisin jumalanpalveluselämän keskus

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on muutakin kuin turistikohde. Se on kesäaikaan tärkeä osa seurakunnan elämää. Myös jouluna järjestetään tilaisuuksia ja pääsiäisenä pääsiäisyön messu. Lisäksi kirkko palvelee läpi kesän toimituskirkkona.

– Seurakunnan pääjumalanpalvelus vietetään Pyhän Ristin kirkossa sunnuntaisin kymmeneltä, juhannuksesta aina elokuun loppuun saakka, Virpi Järvinen selittää.

Pyhä Anna on yksi kirkon suojeluspyhimyksistä.


Poikkeuksia ovat toinen juhannuspäivä sekä heinäkuun toinen sunnuntai, jolloin vietetään Tyrvännön kirkkopyhää.

Heinä-elokuussa kirkossa on iltatilaisuus joka torstai kello 19. Ohjelmassa on esimerkiksi konsertteja, luentoja sekä toivevirsi-iltoja. Kesän aikana järjestetään resurssien mukaan myös iltoja, joissa hiljennytään kirkon maalauksien teemojen äärelle.

Yksi kesän mielenkiintoisista tapahtumapäivistä on 18.8., jolloin kirkossa esiintyy Lauluyhtye Versio, vuonna 2003 perustettu vanhaan musiikkiin keskittyvä kokoonpano. 

www.hattulanseurakunta.fi

Teksti: Mirka Kallio Kuvat: Hattulan seurakunta

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti