Site logo

Kirkkonummen luonto valloittaa maalla ja merellä

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Kirkkonummi yllättää luontonsa monipuolisuudella ja kauneudella. Ainutlaatuisiin nähtävyyksiin sisältyvät niin kauniit maalaismaisemat kartanoiden koristamalla järviseudulla kuin merellinen Porkkalan alue.

Yksi ehdottomasti upeimmista kohteista on Porkkalanniemen ulkoilualue, josta löytyy metsissä ja kallionrannoilla kulkevien retkeilyreittien lisäksi esteetön näköalapaikka. 

Kirkkonummella on hyvät puitteet lintujen tarkkailuun. Kuva: Kirkkonummen kunta

Kirkkonummella retkeilijä voi tutustua myös Porkkalan parenteesin ajan poikkeukselliseen historiaan (v. 1944–56), jolloin alue oli vuokrattuna Neuvostoliitolle. Historiasta kiinnostuneille lisätietoa tästä uniikista ajanjaksosta on Kirkkonummen keskustassa sijaitsevalla Ragvaldsin museoalueella

Hylkypuistossa sukeltajat pääsevät tutustumaan historiaan meren alla. Kuva: Mattias Roslund

Porkkala on myös yksi Suomen parhaista lintujen tarkkailupaikoista sekä kirkasvetisyytensä ansiosta myös sukeltajien suosiossa. Mereltäkin päin helposti saavutettavan niemen äärellä sijaitsee viime vuonna avattu Hylkypuisto, jossa sukeltajat pääsevät tutustumaan historian lehtien havinaan meren alla.

Ravintoa mielelle ja keholle 

Ajelu halki suomalaisen maalaismaiseman Kirkkonummen keskustasta pohjoiseen on jo itsessään elämys. Lisämausteita siihen saa pysähtymällä jonkun idyllisen järven rannalle, joissa riittää valinnanvaraa. Jos mieli halajaa Nuuksion metsiin, ei kannata unohtaa Pohjois-Kirkkonummella sijaitsevaa Veikkolan porttia, joka tarjoaa kesän pahimpaan ruuhka-aikaan varmemman parkkipaikan kansallispuistossa kävijöille.

Retkellä Porkkalan saaristossa. Kuva: Terhi Jaakkola

Yksi näkemisen arvoinen kohde on piilotettu helmi aivan tie 51:n kupeessa juna-aseman lähellä. Pokrovan luostariin kuuluu ortodoksinen kirkko ja veljestö, mutta sen lisäksi se on häikäisevän kaunis puutarhakohde. Pokrovassa valmistetaan vierailijaryhmille herkulliset ateriat sekä mainiota borssikeittoa, jota voi tilata etukäteen ja noutaa matkaansa mukaan.

Kirkkonummella tekeminen ei lopu

Paikkakunnalla on viisi golfkenttää, useita ratsutalleja sekä kiehtovia kartano- ja museokohteita. 

Myös Eliel Saarisen ateljeekoti Hvitträsk sijaitsee Kirkkonummella. Kuva: Museovirasto

Lapsiperheille paikkakunnalla riittää mielenkiintoisia maaseutukohteita, kuten lähellä toisiaan sijaitsevat Kirkkonummen Maatilapuoti ja Rehndahlin kotieläinpiha. Majoittujia palvelevat muun muassa Kokous- ja kylpylähotelli Långvik sekä Kokous- ja kongressihotelli Majvik.

www.visitkirkkonummi.fi

www.retkipaikka.fi/kirkkonummi

Teksti: Elina Lammela

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti