Site logo

Panssarimuseossa aika pysähtyy ja voima jyllää

Hämeen sydämessä, Hattulan Parolassa sijaitseva Panssarimuseo perustettiin vuonna 1961 vaalimaan panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen perinnettä. Museossa voikin kokea samalla kertaa panssareiden huuman ja historian lehtien havinan.

Panssarimuseo sai aikanaan alkunsa, kun puolustusvoimat luopui sodanaikaisesta kalustostaan. Historiallisesti merkittävää kalustoa ei haluttu jättää heitteille, vaan säilyttää myös tuleville polville. Panssarimuseon perustamisesta ja ylläpidosta vastasi alkuun Panssarikilta, sittemmin vetovastuun on ottanut Panssarimuseosäätiö

Kalustoa Panssarimuseon uusissa rinnekatoksissa jatkosodan aikaisissa suomalaisten panssarivaunujen tunnuksissa. Kuva: Panssarimuseo

Nykyään museon kokoelmissa on panssarivaunuja Suomen itsenäistymisen ajoilta tähän päivään asti. Vanhin kokoelmista löytyvä esine on panssarivaunun ”esiaste”: panssarijuna. Satoja tonneja painavan junan historia ulottuu osittain jo aikaan ennen Suomen itsenäisyyttä. Löytyypä vastaavasti kokoelmista myös selvästi uudempaa tekoa oleva Leopard 2A4- taistelupanssarivaunu. 

T-55 Tankkituvan edustalla. Kuva: Panssarimuseo

Perusnäyttelyiden lisäksi Panssarimuseossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Ei pelkkää terästä

Panssarimuseossa noin puolet kalustosta toimii edelleen. Vapaaehtoisten panssarikiltalaisten voimin järjestetään toimintanäytöksiä museolla ja kalustoa viedään näytille myös erilaisiin tapahtumiin. 

Panssarimuseon perinteiset tapahtumat kiinnostavat kaikenikäisiä. Kuvat: Panssarimuseo

Patruunalaukku tuliaisena

Koska Panssarimuseo on erityisesti lapsiperheiden suosiossa, järjestetään museossa kesäkuun lopulla perinteinen Perhepäivä. Tällöin on paljon tekemistä kaikenikäisille ja kiertelyn lomassa voi välillä käydä hyppimässä pomppulinnassa, rapsutella halikoiria tai käydä tela-ajelulla. 


Kesälomalaisen on helppo poiketa moottoritien varrella sijaitsevaan Panssarimuseoon, sillä parkkipaikkaa ei tarvitse etsiskellä ja museossa on huomioitu myös esteettömyys. Matkamuistoksi saattaa tarttua vaikkapa patruunalaukku tai kypärä, jota voi ihmetellä kotona vielä talvellakin. 

http://www.panssarimuseo.fi

Teksti: Elina Lammila

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti