Yksi museo, uskomaton määrä elämyksiä

Museohallista, Porvaristalosta ja sen ulkorakennuksista, Blombergin talosta ja valokuva-ateljee Lindbladin talosta koostuva EKTAmuseo sukeltaa taiteen saloihin ja raottaa entisajan elämää autenttisessa ympäristössä. Museohallissa esillä ovat perusnäyttelyt, yleisön rakastama Helene Schjerfbeckin elämä ja taide sekä Raaseporin tarinaa kivikaudelta 1970-luvulle kuvaava Kaikkien aikojen Raasepori.

Museopihan aikaportit menneeseen

Idylliset ulkorakennukset kertovat elämästä entisajan Raaseporissa. Kaksikerroksinen porvaristalo muodostaa ulkorivinsä kanssa vanhan maatilan, joka on seissyt keskellä Tammisaarta.

– Alkuperäisenä säilynyt 1790-luvun kaupunkitalo sekä 1800-luvun punamullattu ulkorivi aittoineen ja navettoineen ovat nykyisin harvinainen näky, Lindholm kertoo.

Erityisesti lapsiperheitä kiehtoo 60-luvun asussa säilytetty Blombergin talo, jossa esineitä ei turhaan piilotella vitriinien takana vaan kaikkeen saa koskea. Lindbladin talo taas on sukupolvia yhdistävä vanha valokuvaamo; täällä isovanhemmat muistelevat menneitä ja esittelevät entisajan kuvauskalustoa älypuhelin kädessä syntyneille lastenlapsilleen.

Taidemuseo kuin taideteos

Uuden taidemuseon rungon muodostaa Albert de la Chapellen taidesäätiön kokoelma, jota täydentävät vaihtuvat taide- ja designnäyttelyt. Taidemuseo avaa museopihaan kätkeytyneen kulttuurikorttelin kadunkulkijoiden silmien eteen.

– Kutsukilpailun kautta arkkitehtitoimistoksi valittiin Amos Rexin suunnitellut JKMM. Rakennuksesta muodostuu Tammisaaren maamerkki ja taideteos jo itsessään, Lindholm iloitsee.

– Mikä tärkeintä, se avaa ennenkuulumattomia mahdollisuuksia jo ennestään monipuolisiin näyttelyihimme.

www.ektamuseum.fi

Teksti: Saana Jaakkola

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment