Yli 150-vuotiaalla Orivedellä on harvinaisia luontokohteita koko perheelle.
Kun Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi valittiin maamme 100 luontohelmeä, osui valinta kahdesti samaan kuntaan ainoastaan Orivedellä. Pirkanmaalta, upeiden vesistöjen ääreltä löytyvät Pukala ja Eräpyhä ovat ainutlaatuisia kohteita, joiden tutustumiseen kannattaa varata päivä jos toinenkin.
Noin seitsemän kilometrin päässä Oriveden keskustasta sijaitsee Pukalan virkistysmetsä, jonka sydän on 54 metriä syvä, kirkasvetinen Pukalajärvi. Aluetta hoitava Metsähallitus on rauhoittanut järven pohjoispuolen rantametsät ja saaret jo vuonna 1968. Rauhallinen päiväretkikohde tarjoaa upeat puitteet patikointiin ja ulkoiluun. Syksymmällä matkaan kannattaa varata myös sienikori tai marjaämpäri.
Jos kaipaa upeiden maisemien lisäksi haastavampaa reittiä, kannattaa suunnaksi ottaa noin 20 kilometrin päässä Oriveden keskustasta sijaitseva Eräpyhän virkistysalue. Längelmäveteen rajoittuvalta Eräpyhän luonnonsuojelualueella on noin kolmen kilometrin pituinen patikkapolku, jonka varrella pääsee ihastelemaan henkeäsalpaavan kauniiden järvimaisemien lisäksi runsasta kasvustoa sekä muinaista uhripaikkaa, Nunnankirkkoa. Reitin varrelta löytyvät myös kaksi laavua, jotka takaavat hyvät puitteet levähdystauolle. Hyvää maastokuntoa vaativan, paikoin kivikkoisen reitin lisäksi alueelle on valmistumassa esteetön reitti.
Luontohelmien lisäksi Oriveden kaupungin liikuntapäällikkö Roope Marski vinkkaa tutustumaan myös muihin paikkakunnan luontokohteisiin. Esimerkiksi Iso-Vuorijärvellä sijaitsevat riippukivikalliot ja -luola ovat näkemisen arvoiset.
Jos haluaa katsella paikkakuntaa vesiltä käsin, voi suunnata joki- ja järviosuuksista muodostuvalle 19 kilometrin pituiselle Kopsamo–Purnu-melontareitille. Reitin varrella on mahdollisuus myös yöpymiseen.
– Jos ei ole omaa kanoottia, voi sen vuokrata paikallisilta yrittäjiltä, jotka hoitavat myös kanoottien kuljetuksen, Marski kertoo.
Parhaillaan Orivedellä on käynnissä yhteishanke Tampereen kanssa kuntarajat ylittävästä laajasta retkeilyreitistöstä Kintulammilta Pukalan kautta Teerijärville.
Kauniin perinnemaiseman keskeltä, Onnistaipaleen kylästä löytyy Hörtsänän Arboretum. Uniikin puutarhan perusti Hugo Hörtsänä vuonna 1909. Innokkaana kasviharrastajana tunnettu Hörtsänä keräsi puutarhaansa sadoittain puita ja kasveja sekä Suomesta että ulkomailta. Puisto on ollut loistossaan 1920−1930-luvuilla.
Viime vuosina Arboretumia on entisöity, ja sinne on istutettu paljon uusia kasveja. Edelleen sadan vanhan puulajin latvat kohoavat korkeuksiin. Puiston tunnusmerkkejä ovat kiviportaat, -terassit ja -rakennelmat. Puiston erityislaatuinen tunnelma kukkien ja puiden keskellä tekee siitä hyvin mielenkiintoisen matkailukohteen.
Teksti: Elina Lammela