Kun malttaa pysähtyä tutkimaan, löytyy Inarin Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidasta todellinen tiedon aarreaitta saamelaiskulttuureista ja Pohjois-Lapin luonnosta.
Haluaisitko tietää, miltä näyttää 1800-luvun saamelaisasumuksessa? Tai aistia vanhan saamelaiskäräjätuvan tunnelmaa ja lueskella tuomiotaan odottavien mietteitä tuvan seinältä? Inarissa sijaitseva Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida tarjoaa Pohjois-Lapin kävijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan saamelaisten kulttuuriin ja luonnon moninaisuuteen.
Siidassa toimivat yhteistyössä Saamelaismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus. Saamelaisten historiaan ja esihistoriaan pureutuvien perusnäyttelyiden lisäksi vierailijat pääsevät samalla pääsylipulla myös vaihtuviin näyttelyihin sekä saamelaisten asuinmuotoja ja pyyntitapoja esittelevään ulkomuseoon.
Saamelaisten ajattelussa ihmiset ja luonto kuuluvat erottamattomasti yhteen. Tästä syystä niitä ei Siidan perusnäyttelyssäkään eroteta toisistaan, vaan ne esitetään yhtenä kokonaisuutena.
– Näyttelytoiminnasta vastaavat museo sekä luontokeskus yhdessä. Perusnäyttelyitä täydentävät muutaman kuukauden tai puolen vuoden välein vaihtuvat näyttelyt, Saamelaismuseo Siidan myynti- ja markkinointivastaava Minna Väisänen kertoo.
Perusnäyttelyjen lisäksi kesän aikana Siidassa pääsee tutustumaan kolmeen vaihtuvaan näyttelyyn: Lapin matkailun rakentumisesta kertovaan Arktisia unelmia -näyttelyyn, Tomi Guttormin saamelaiskulttuurien nykytilaa pohtivaan Kyllä me pärjätään -valokuvanäyttelyyn sekä Inarin saamelaisten käsitöitä esittelevään näyttelyyn.
Näyttelykierroksen jälkeen kannattaa suunnata ulkomuseoalueelle tutustumaan vanhoihin saamelaisrakennuksiin ja pyyntimuotoihin. Lähes 50 kohteen joukossa on jopa 1800-luvulta alkuperäisenä säilyneitä rakennuksia.
– Kesäaikana ulkomuseo on täysin auki vierailijoille, mutta talviaikaan rakennuksissa vierailua on rajoitettu suojelusyistä. Vierailijoita palvelee Siidan tiloissa Metsähallituksen asiakaspalvelu, josta saa retkeilyneuvontaa sekä tarvittavat luvat. Samassa yhteydessä toimii Inarin kunnan matkailuneuvonta.
Myöskään piipahtamista tunnelmallisessa Ravintola Sarritissa ei kannata unohtaa eikä jättää katsastamatta Siida Shopin valikoimaa, jota hyödyntävät aktiivisesti niin paikalliset kuin matkailijatkin.
Teksti: Elina Lammela