Site logo

Siida on kurkistus saamelaisuuteen ja pohjoiseen luontoon

Kun malttaa pysähtyä tutkimaan, löytyy Inarin Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidasta todellinen tiedon aarreaitta saamelaiskulttuureista ja Pohjois-Lapin luonnosta. 

Haluaisitko tietää, miltä näyttää 1800-luvun saamelaisasumuksessa? Tai aistia vanhan saamelaiskäräjätuvan tunnelmaa ja lueskella tuomiotaan odottavien mietteitä tuvan seinältä? Inarissa sijaitseva Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida tarjoaa Pohjois-Lapin kävijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan saamelaisten kulttuuriin ja luonnon moninaisuuteen. 

Näyttelytilan ulkoseiniä kiertävät takaa valaistut, elämysvoimaiset jättiläiskuvat, jotka kuvaavat Ylä-Lapin luonnon, ilmaston ja valaistuksen vaihtelua vuoden kahdentoista kuukauden aikana.  Vitriinivyöhyke sisältää sekä luonto- että kulttuurinäyttelyille yhteisiä aiheita. Kuva: Siida

Siidassa toimivat yhteistyössä Saamelaismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus. Saamelaisten historiaan ja esihistoriaan pureutuvien perusnäyttelyiden lisäksi vierailijat pääsevät samalla pääsylipulla myös vaihtuviin näyttelyihin sekä saamelaisten asuinmuotoja ja pyyntitapoja esittelevään ulkomuseoon

Yhtä luonnon kanssa 

Saamelaisten ajattelussa ihmiset ja luonto kuuluvat erottamattomasti yhteen. Tästä syystä niitä ei Siidan perusnäyttelyssäkään eroteta toisistaan, vaan ne esitetään yhtenä kokonaisuutena. 

Valokuvia, piirroksia, esineitä ja tekstejä täydentää eri vuodenaikoja ja luonnontapahtumia kuvaava äänimaisema. Kuva: 
Siida

– Näyttelytoiminnasta vastaavat museo sekä luontokeskus yhdessä. Perusnäyttelyitä täydentävät muutaman kuukauden tai puolen vuoden välein vaihtuvat näyttelyt, Saamelaismuseo Siidan myynti- ja markkinointivastaava Minna Väisänen kertoo.

Perusnäyttelyssä keskilattialla on alta valaistuja, lattiatasoon upotettuja valokuvia, joiden päälle on rakennettu saamelaisen elämänmuodon keskeisiä piirteitä kuvaavia installaatioita. Kuva: Siida

Perusnäyttelyjen lisäksi kesän aikana Siidassa pääsee tutustumaan kolmeen vaihtuvaan näyttelyyn: Lapin matkailun rakentumisesta kertovaan Arktisia unelmia -näyttelyyn, Tomi Guttormin saamelaiskulttuurien nykytilaa pohtivaan Kyllä me pärjätään -valokuvanäyttelyyn sekä Inarin saamelaisten käsitöitä esittelevään näyttelyyn.

Eräneuvoja ja herkuttelua

Näyttelykierroksen jälkeen kannattaa suunnata ulkomuseoalueelle tutustumaan vanhoihin saamelaisrakennuksiin ja pyyntimuotoihin. Lähes 50 kohteen joukossa on jopa 1800-luvulta alkuperäisenä säilyneitä rakennuksia. 

Siidan ulkomuseoalueen lähes 50 kohteen joukossa on jopa 1800-luvulta alkuperäisenä säilyneitä rakennuksia. Kuva: Siida

– Kesäaikana ulkomuseo on täysin auki vierailijoille, mutta talviaikaan rakennuksissa vierailua on rajoitettu suojelusyistä.  Vierailijoita palvelee Siidan tiloissa Metsähallituksen asiakaspalvelu, josta saa retkeilyneuvontaa sekä tarvittavat luvat. Samassa yhteydessä toimii Inarin kunnan matkailuneuvonta.

Myöskään piipahtamista tunnelmallisessa Ravintola Sarritissa ei kannata unohtaa eikä jättää katsastamatta Siida Shopin valikoimaa, jota hyödyntävät aktiivisesti niin paikalliset kuin matkailijatkin. 

www.siida.fi

Teksti: Elina Lammela

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti