Site logo

Suomalainen menestystarina tuoksuu puulta

Ajatus omasta puusepänpajasta hiipi Jaakko Ilosen mieleen jo 15 vuoden iässä. Vuotta myöhemmin hän asteli herneiden ja porkkanoiden viljelystä ansaitsemat pennoset taskussaan puusepän jäämistön huutokauppaan ja huusi sieltä itselleen 50 pennillä vanhan härkähöylän.

Tuo samainen höylä on yhä esillä Ilosen Puutyön tehtaanmyymälässä Hämeenlinnan Hauhon kirkonkylän kupeessa. Nyt jo kolmannessa sukupolvessa pyörivä puutyöyritys on Hauhon vanhin.

Kotimaisuus ja tuotteiden korkea laatu ovat alusta alkaen olleet Ilosen Puutyön toiminnan kulmakiviä. Kuva: Ilosen Puutyö

Kunnioitettavaan 64 vuoden ikään ehtinyt perheyritys valmistaa yhä tuotteensa mahdollisimman lähellä kasvaneesta puusta. Kotimaisuus ja tuotteiden korkea laatu ovat alusta alkaen olleet Ilosen Puutyön toiminnan kulmakiviä, ja koneistuneesta alasta huolimatta tuotteiden viimeistely tehdään Hauholla edelleen käsityönä.

Laatua, joka kelpaa kuninkaallisille

Hyvin tehty huonekalu ei mene koskaan muodista. Jo vuosikymmenten ajan Ilosen Puutyön rakastetuin tuote on ollut Jaakko Ilosen itsensä suunnittelema turvatuella varustettu porrasjakkara.

Keittiötikkaisiin on saatavana myös syöttötuoli-lisäosa tai turvatuki. Kuva: Ilosen Puutyö

Ikimuistoisimman tilauksen puolestaan on tehnyt hauholaiseen sohvakalustoon ikihyviksi ihastunut Ison-Britannian kuningatar Elisabeth II.

– Kuningattaren vieraillessa Suomessa vuonna 1976 hänen mukanaan Skotlannin metsästysmajalle lähti Farmset-kalustesarja. Isäni kävi henkilökohtaisesti viemässä kalusteet Britannia-laivalle ja kokosi ne siellä turvamiesten vartioimana, kertoo toimitusjohtaja Liisa Ilonen-Teivonen.

TUULI-kalustesarja. Kuva: Ilosen Puutyö

Tänä päivänä tehtaan tuotannosta vastaa Ilonen-Teivosen poika, isoisänsä jalanjäljissä puusepäksi kouluttautunut Antti Teivonen.

Kotimaisten löytöjen aarreaitta 

Tuotantotilojen yläkerrassa sijaitseva avara tehtaanmyymälä on mielenkiintoinen kohde jopa 100 hengen matkailijaryhmille. Talon tarinat ja yrityksen monivaiheinen historia jäävät joka vieraan mieleen. Ovet avataan ryhmille sopimuksesta myös normaalin aukiolon ulkopuolella, jolloin on mahdollista päästä tutustumaan tuotantotiloihin.

Omien tuotteiden lisäksi myymälässä on kattava valikoima muita kotimaisia helmiä.

– Lapuan Kankurien ekologiset tekstiilituotteet, erilaiset maustesuolat ja Himalajan kristallisuola, kynttilät, saippuat ja saunatuotteet sekä paikallisten käsityöläisten ja Hauho-seuran tuotteet ovat vieraidemme suosiossa, Ilonen-Teivonen luettelee.

Vaahtera-saunamittari. Kuva: Ilosen Puutyö

Puujakkaroiden lisäksi oman tehtaan ylivoimaisia hittituotteita ovat kauniit ja koristeelliset laserkorut. Perheyrityksen perinteitä kunnioittaen lasertekniikalla valmistetut nikkelivapaat korut ammentavat aiheensa suomalaisesta luonnosta.

Kolibri-korvakorut. Kuva: Ilosen Puutyö

www.ilonen.fi

Teksti: Saana Jaakkola Kuvat: Ilosen Puutyö

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti