Site logo

Yli 130 vuotta kädentaitojen asialla

Fredrika Wetterhoffin perintö elää edelleen Wetterhoffin talossa Hämeenlinnassa.

Upea Wetterhoffin talo keskellä Hämeenlinnaa kantaa kivisten seiniensä sisällä yli satavuotista kädentaitojen historiaa. Fredrika Wetterhoffin elämäntyö, vähävaraisten tyttöjen kouluttaminen ammattiin, kasvoi lopulta tunnetuksi nimeksi, suomalaisen käsityötaidon ja kädentaitojen opetuksen maineikkaaksi ikoniksi. 

Upea Wetterhoffin talo keskellä Hämeenlinnaa kantaa kivisten seiniensä sisällä yli satavuotista kädentaitojen historiaa. Kuva: Wetterhoffin talo

Yli sadan vuoden ajan Wetterhoffin talon seinien suojassa opetettiin, koulutettiin ja opastettiin käsityön saloihin. Nykyisin talossa toimii käsityömyymälä sekä eri luovien alojen toimijoita kolmessa kerroksessa.

Lankaihmisen terapiahuone

Retki Wetterhoffille on retki suomalaisuuteen – päättäväisyyteen, omaan visioon uskomiseen ja yritteliäisyyteen. Talon pohjakerroksessa toimiva myymälä on tee-se-itse-ihmisen paratiisi: 120 neliötä materiaaleja, malleja ja työvälineitä – ja lankoja, lankoja kaikissa väreissä ja kaikkiin tarkoituksiin. 

Wetterhoffin myymälässä on tarjolla kaikenvärisiä lankoja. Kuva: Wetterhoffin talo

Käsityötarvikkeiden lisäksi myymälässä on kaupan valmiita käyttö- ja koriste-esineitä, pääasiassa suomalaisilta käsityöläisiltä, mutta myös kolmansista maista eettisiä tuotteita, joiden myynnistä tuleva tuotto ohjataan suoraan tekijälle. Myymälä on avoinna maanantaista lauantaihin ja sinne voi kuka tahansa poiketa ostoksille yksin tai ryhmän kanssa.

Wetterhoffin myymälää. Kuva: Wetterhoffin talo

Käsityöpuodin lisäksi Wetterhoffin talon kerroksissa toimii eri alojen yrittäjiä – koruseppiä, kirjansitoja, ompelijoita… Fredrika Wetterhoffin henki ja perintö todella elävät Hämeenlinnassa edelleen. 

Onnistumisen iloa työpajoissa

Fredrikan jalanjäljillä -matkailupaketti vie vierailijat matkalle. Sellaista ei ole toista – nimittäin matkalle omiin voimavaroihin ja luovuuteen. 

– Kun lähdetään Fredrikan jalanjäljille, lähdetään löytämään itsestä taitoja ja näkemystä, joita ei ehkä tiennyt olevankaan, selittää Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen

Wetterhoffin taloon saapuu bussiryhmiä retkelle usein pitkienkin matkojen päästä. Kuva: Wetterhoffin talo

Työpajoissa päästetään luovuus valloilleen ja saadaan ohjausta käsitöihin – valittavana on joko neule-, ryijy-, kirjansidonta- tai korutyöpaja. Työpajoissa ammattilaiset neuvovat kaikkia ryhmäläisiä kädestä pitäen ja antavat eväitä siihen, miten työtä voi jatkaa kotona. Työpajoissa päästään kokemaan käsillä tekemisen ja onnistumisen iloa, ja sen jälkeen lähdetään lounaalle Fredrikan lapsuusmaisemiin Inkalan kartanoon

Työpajoissa päästään kokemaan käsillä tekemisen ja onnistumisen iloa. Kuva: Wetterhoffin talo

Koko päivän retken jälkeen päällimmäiseksi tunteeksi jää ylpeys meistä suomalaisista ja ajatus: minä tein sen!

www.wetterhoff.fi

Teksti: Matleena Ikonen Kuvat: Wetterhoffin talo

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti